21 maart 2000

Muermans: twee toernooien is wat veel van het goede


Keuze tussen NPGA of Challenge Tour

Vlak voor de tiende uitgave van de Muermans Vastgoed Cup staan de initiatiefnemers Harry en Jacques Muermans op een tweesprong. Doorgaan met de traditionele openingswedstrijd van het NPGA-circuit of toch de aandacht verleggen naar de grotere uitdaging: het Muermans Real Estate Challenge, dat ook in mei op de agenda van Golfbaan Herkenbosch staat. Een beslissing met gevolgen.

,,Twee toernooien is te veel," zegt Jacques Muermans. ,,Wij willen kijken hoe de zaken zich dit jaar ontwikkelen en hoe de ervaringen met het Muermans Real Estate Challenge zijn. Dan beslissen we hoe we verder gaan in de toekomst." In de besluitvorming zal veel afhangen van de opstelling van de NPGA. Verleden jaar kwamen de Roermondse broers met NPGA-directeur Frank Kirsten een nieuwe opzet overeen met als doel de kwaliteit van de pro's en de toernooien in de Benelux en Duitsland naar een hoger niveau te tillen. Sprake was een internationaal circuit, een soort mini-tour, van acht toernooien met de veertig beste Nederlandse en Duitse golfpro's, aangevuld met hun twintig beste Belgische en Luxemburgse collega's.

De Muermans Vastgoed Cup van dit jaar is aan de hand van die afspraak met Frank Kirsten zo opgezet. ,,Voorts hebben we Frank Kirsten diverse zakenrelaties in de ons omringende landen aan de hand gedaan, terwijl hij onderhandelingen zou voeren met de betreffende nationale bonden voor golfprofessionals." Tot op heden is het bij slechts een toernooi gebleven: de Muermans Vastgoed Cup. ,,Die ontwikkeling vinden wij teleurstellend," vult Harry Muermans aan. ,,Dit is geen verwijt richting Frank Kirsten, begrijp me goed. Kennelijk is er bij bedrijven en sponsoren te weinig animo om daadwerkelijk iets te doen voor de golfsport. Dat is jammer. Ik hoop dat de toernooiwinst van Rolf Muntz daarin iets kan veranderen. Met Stienstra b.v. en Straet Holdings hebben we wel enthousiaste co-sponsoren voor het Challenge-toernooi gevonden.
" Mochten Harry en Jacques Muermans in de toekomst hun aandacht verleggen naar het Muermans Real Estate Challenge, dan betekent dat een fors verlies voor de NPGA. Niet alleen het openingstoernooi van het Nederlandse circuit vervalt in dat geval; de Muermans Vastgoed Cup is tevens de hoogst gedoteerde wedstrijd op de Nederlandse Tour. ,,Dat zou inderdaad een forse aderlating zijn," bevestigt Frank Kirsten. De NPGA-directeur voert permanent onderhandelingen om de verleden jaar besproken mini-tour gestalte te geven. ,,Het ziet er naar uit dat we het dit jaar nog niet voor elkaar krijgen. Ik heb inmiddels een evenementenbureau erbij betrokken. We zitten niet stil, maar al te gretig wordt er van de zijde van de sponsors nog niet gereageerd. Volgend seizoen denk ik wel meerdere toernooien in de nieuwe opzet te hebben.

" Frank Kirsten hoopt dan ook op dat jaartje respijt. ,,Het zou voor de NPGA en voor Muermans zonde zijn als aan een goede traditie een einde komt. Wij hebben altijd goed samengewerkt en kunnen de wensen van deze sponsor veel beter tegemoet komen dan een Europese PGA dat doet. Ook de komende aflevering van de Muermans Vastgoed Cup kent een unieke formule. Twee toernooidagen en de spelers die dan de cut halen spelen eerst een Pro-Am alvorens ze met de resterende finalerondes aan de slag gaan. Voor sponsoren en zakenrelaties ideaal. Ik weet zeker dat de Europese PGA in dit soort formules nooit mee zal gaan. Daar is het een kwestie van betalen en je krijgt een toernooi waarin de PGA alle regels bepaalt."